Results 1 to 6 of 6

Thread: Auto Climate Control: Blower only runs at full speed

  1. #1
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Netherlands
    Posts
    7

    Default Auto Climate Control: Blower only runs at full speed

    In my 1988 M30-530i, fitted with A/C and auto climate control, the blower motor only works when I turn the blower-speed-dial all the way to full-power (when the dial is moved past the "click").

    If it's in an intermediate setting, it will work for about 1-3 minutes after starting the (cold) car. Then it will die and afterwards only the max-power setting will work.

    Any ideas on how to solve this nasty bug ? (full-power blower makes too much noise for everyday use and A/C is quite cold at full-power ).

    Thanks in advance,

    Joop,
    The Netherlands

  2. #2
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Kingston, Ontario, Canada
    Posts
    830

    Default

    Joop, your "SWORD" is dying...like mine too! >:-(

    http://www.bmwe34.net/e34main/Mainte...ical/Sword.htm

    It's either a $5 repair (do it yourself) or a $150 part to replace.

    Cheers,
    Duey

    1995 540i/6 Sport Pkg w/E.A.T. chip and Nikasil injection Duey's Gallery

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    4,148

    Default Its a bad sword, the slang term for the speed controller that controls blower speed.

    Here on Bruno's site you can find some info about repairing or replacing it.
    Your's is going to be the sword type Check here

    Sorry Duey, guess i'm a little slow today...








    Quote Originally Posted by Black530i
    In my 1988 M30-530i, fitted with A/C and auto climate control, the blower motor only works when I turn the blower-speed-dial all the way to full-power (when the dial is moved past the "click").

    If it's in an intermediate setting, it will work for about 1-3 minutes after starting the (cold) car. Then it will die and afterwards only the max-power setting will work.

    Any ideas on how to solve this nasty bug ? (full-power blower makes too much noise for everyday use and A/C is quite cold at full-power ).

    Thanks in advance,

    Joop,
    The Netherlands
    Last edited by Bill R.; 07-24-2004 at 11:45 AM.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Kingston, Ontario, Canada
    Posts
    830

    Default



    Don't worry Bill, I had a second though after I posted and was wondering if Joop might have had the resistor pack.

    BTW, Bill...have you done the repair deal to the sword? I'm at the 1-2-3 works most of the time but definitely cuts out after a while. That and the "my car is catching on fire" smell a few days ago... Time to get out the old soldering iron and visit RadioShack, methinks!

    Cheers,
    Duey

    1995 540i/6 Sport Pkg w/E.A.T. chip and Nikasil injection Duey's Gallery

  5. #5
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    4,148

    Default Yes i have , thats where most of Bruno's write up came from, and I got

    it from someone on the e32 board years ago, but i am definitely not an electronics tech and my repair on my own didn't last long and still didn't function quite like I thought it should so i bought a brand new unit from eurasian for 150... that was a new behr one not rebuilt... but this was a couple of years ago so I'm sure that its more now... Someone with a working knowledge of electronics repair i'm sure could do a better job than i did...





    Quote Originally Posted by DueyT


    Don't worry Bill, I had a second though after I posted and was wondering if Joop might have had the resistor pack.

    BTW, Bill...have you done the repair deal to the sword? I'm at the 1-2-3 works most of the time but definitely cuts out after a while. That and the "my car is catching on fire" smell a few days ago... Time to get out the old soldering iron and visit RadioShack, methinks!

    Cheers,
    Duey

  6. #6
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Netherlands
    Posts
    7

    Default Thanks for your tips.

    Thanks a lot for your tips . I'll check out the sword or resistors.
    Joop

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 06-22-2008, 01:06 AM
  2. Climate control fan speed on '94 car
    By system11 in forum 5 Series BMW
    Replies: 8
    Last Post: 10-06-2004, 06:19 AM
  3. e34 climate control blower problem
    By sanga in forum 5 Series BMW
    Replies: 1
    Last Post: 09-02-2004, 08:06 AM
  4. Replies: 3
    Last Post: 06-30-2004, 04:40 PM
  5. Auto climate control
    By Mike in forum 5 Series BMW
    Replies: 2
    Last Post: 03-02-2004, 01:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •