Results 1 to 8 of 8

Thread: Keyless remote not working proiperly on 95 525i

  1. #1
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    2,561

    Default Keyless remote not working proiperly on 95 525i

    Keyless (3 button alpine system in the 95 525i) now works intermittently. Raise the rear seat and it works fine. Changed the battery in both remotes. Both remotes act the same. Not sure where to troubleshoot.
    Thanks,

    1995 525i Auto, M50TU 2.5L, EAT chip, 1/95 build, USA, 205/65/15 tires, ASC+T, HID, lumbar, EC Mirror, BMW Alpine 5 radio with BMW-Pioneer CD Changer, abt 236k miles, Oxford Green/Parchment

  2. #2
    Join Date
    May 2004
    Location
    Japan
    Posts
    9,168

    Default

    Inspect the area there when you lift the rearseat. Must be something there which happens when you lift the seat. Jammed/broken wires, or a microswitch?

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    2,561

    Default

    No visible microswitch re the seat. I have cleaned the antenna connection. Tried to rearrange the antenna location or direction pointed. No change. Just seems the signal reception is weak. Seat is now dow and works. problem seems intermittent.
    Thanks,

    1995 525i Auto, M50TU 2.5L, EAT chip, 1/95 build, USA, 205/65/15 tires, ASC+T, HID, lumbar, EC Mirror, BMW Alpine 5 radio with BMW-Pioneer CD Changer, abt 236k miles, Oxford Green/Parchment

  4. #4
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    2,561

    Default May be bad battery

    I put my car on a battery tender and when the voltages is at 12 to 12.8 volts the remote and radio worked fine. Disconnect the charger and play the radio and noticed the voltage drops quickly. At about 11.5 volt level the remote does not work and the radio starts losing the weaker channels and the car starts slowly. So something is wrong with my electrical system. I am guessing the battery is bad or the alt is not keeping it charged properly.
    Thanks,

    1995 525i Auto, M50TU 2.5L, EAT chip, 1/95 build, USA, 205/65/15 tires, ASC+T, HID, lumbar, EC Mirror, BMW Alpine 5 radio with BMW-Pioneer CD Changer, abt 236k miles, Oxford Green/Parchment

  5. #5
    Join Date
    May 2004
    Location
    Japan
    Posts
    9,168

    Default

    Make a load test for the battery, you have these autozone etc shops where they maybe make it free of charge. I got a battery load tester from Harborfreight someone from the forum bought for me and sent it to Japan.
    How to Test Your Car Battery
    http://www.aa1car.com/library/2003/us20310.htm

  6. #6
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    2,561

    Default

    Will do. The dying battery is a Duralast 49 DL 4-years old.
    Thanks,

    1995 525i Auto, M50TU 2.5L, EAT chip, 1/95 build, USA, 205/65/15 tires, ASC+T, HID, lumbar, EC Mirror, BMW Alpine 5 radio with BMW-Pioneer CD Changer, abt 236k miles, Oxford Green/Parchment

  7. #7
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Eastern Tennessee USi
    Posts
    14,782

    Default

    Quote Originally Posted by Russell View Post
    Will do. The dying battery is a Duralast 49 DL 4-years old.
    That's not very old. Use the on board diagnostics and see what the voltage is at while running, this should give you an idea what is actually going on. The voltage regulator and brushes might be causing the voltage to stay lower than optimal.

    Brings up questions to my own car, radio signal sucks and it cranks much faster after sticking it on a charger... I will do the OBD voltage test also.
    95 E34 530I V2.37
    ===========
    Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.

    John F. Kennedy

  8. #8
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    2,561

    Default

    Replaced the battery with an Interstate T8 a few days ago. So far the remote seems to be working fine. Go figure.
    Thanks,

    1995 525i Auto, M50TU 2.5L, EAT chip, 1/95 build, USA, 205/65/15 tires, ASC+T, HID, lumbar, EC Mirror, BMW Alpine 5 radio with BMW-Pioneer CD Changer, abt 236k miles, Oxford Green/Parchment

Similar Threads

  1. Keyless Remote Question
    By snavemit in forum 5 Series BMW
    Replies: 0
    Last Post: 05-01-2006, 05:40 PM
  2. WTB: Keyless remote button
    By brodee in forum 5 Series BMW
    Replies: 3
    Last Post: 12-23-2005, 06:14 PM
  3. Keyless Entry Remote
    By Just Jim in forum 5 Series BMW
    Replies: 2
    Last Post: 02-01-2005, 01:22 PM
  4. keyless entry remote
    By gwilt in forum 5 Series BMW
    Replies: 5
    Last Post: 11-29-2004, 07:44 PM
  5. Need a new Keyless Remote
    By dave b in forum 5 Series BMW
    Replies: 5
    Last Post: 08-22-2004, 08:18 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •