Results 1 to 3 of 3

Thread: When I jab the accelerater quickly in neutral...

  1. #1
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    NY
    Posts
    478

    Default When I jab the accelerater quickly in neutral...

    ...the rpms drop a bit, then spike. Also, when I pull from a dead stop, the same thing happens, and it almost stalls for a moment before it gets going. After that, it's fine. It idles fine, starts fine, accelerates fine, etc. There's nothing else that I would be suspicious about.

    I'm thinking that it might be a fuel supply issue. I just replaced the fuel filter that I got from BMA last week, but it looked a lot more like the type that was in my 95' 525i- it was a good deal shorter than the one that I replaced.

    I'm going to reset the mpg on the obc and see how it reads tonight- maybe it'll be leaner than usual and come up with better gas mileage.

    Any ideas?

    They'd be much appreciated!

    Allan

    Custom Turbocharged 1991 535iM - 135k mi.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    4,892

    Default

    Not likely to be fuel filter... more like your idle controls needs to be serviced.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Bloomsbury, NJ
    Posts
    132

    Default Allan....our two cars must be in-sync with each other ...

    ...this began happening to me 2 weeks ago, and at the advice of the Board, I removed and cleaned my Idle Control Valve (ICV) with WD-40, carb cleaner, etc. Worked for a while, then got bad again. Bought a new one from BMA for $129 delivered, then my old one started working again. Right now, I'm running on the old one, but the new one's in the trunk.

    Hope that helps!

    Tim G.
    '91 535iM


    Quote Originally Posted by AllanS
    ...the rpms drop a bit, then spike. Also, when I pull from a dead stop, the same thing happens, and it almost stalls for a moment before it gets going. After that, it's fine. It idles fine, starts fine, accelerates fine, etc. There's nothing else that I would be suspicious about.

    I'm thinking that it might be a fuel supply issue. I just replaced the fuel filter that I got from BMA last week, but it looked a lot more like the type that was in my 95' 525i- it was a good deal shorter than the one that I replaced.

    I'm going to reset the mpg on the obc and see how it reads tonight- maybe it'll be leaner than usual and come up with better gas mileage.

    Any ideas?

    They'd be much appreciated!

    Allan

Similar Threads

  1. OT - do you know what neutral does?
    By tim eh? in forum 5 Series BMW
    Replies: 17
    Last Post: 03-12-2010, 05:18 AM
  2. putting car in neutral at stop?
    By markus in forum 5 Series BMW
    Replies: 12
    Last Post: 07-02-2007, 07:05 PM
  3. Car not rolling in neutral
    By digitaldragon03 in forum 5 Series BMW
    Replies: 9
    Last Post: 05-22-2006, 09:36 PM
  4. Can you guys please check this quickly?
    By Rob in forum 5 Series BMW
    Replies: 6
    Last Post: 05-05-2006, 08:50 PM
  5. Replies: 5
    Last Post: 05-04-2005, 11:59 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •