Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: headgasket problem?(need help)

  1. #1
    Join Date
    May 2006
    Location
    Romania
    Posts
    7

    Default headgasket problem?(need help)

    Hello! I have a bmw 520.i 24V E34 and I think(not sure) I have problem with headgasket. I changed water pump, thermostat, cleaned the raditor, change coolant but engine overheats(sometimes). The temperature gauge will get into the middle, and stay there for few minutes and then move to the red zone but never touch it. I don't have visible warings such as:
    -Coolant in oil or viceversa
    -Mysterious loss of coolants without traces
    -Thick white smoke coming out of the tail pipe
    So, what can be?

  2. #2
    Join Date
    May 2006
    Location
    Antwerp, Belgium
    Posts
    552

    Default

    Quote Originally Posted by kosty99pjd
    Hello! I have a bmw 520.i 24V E34 and I think(not sure) I have problem with headgasket. I changed water pump, thermostat, cleaned the raditor, change coolant but engine overheats(sometimes). The temperature gauge will get into the middle, and stay there for few minutes and then move to the red zone but never touch it. I don't have visible warings such as:
    -Coolant in oil or viceversa
    -Mysterious loss of coolants without traces
    -Thick white smoke coming out of the tail pipe
    So, what can be?
    Well I'm no cooling system guru, but could you tell us some more. Like: does it overheat when cruising or in idle when stopped? Did your symptoms come before or after the changes you made? Etc.
    If it redlined before those changes and you did that well: could be fan clutch.

  3. #3
    Join Date
    May 2006
    Location
    Perth Western Australia
    Posts
    438

    Default

    Probably the fan clutch but:

    Was the water pump still in one piece when you removed it?

    Have you bled the cooling system properly?

    Have you used the BMw coolant (blue) you should have!!)) ?

    hth
    Ross
    BMW parts professional

    Previous rides:
    BMW
    E12 M535i (go the dogleg!)
    E28 M535i (MMM M88!)
    E34 535i M

    MAZDA:
    RX7 S-IV T04 (440 hp ATW)
    RX7 S-I 13b bridge port
    RX4 13b peripheral port

  4. #4
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Eastern Tennessee USi
    Posts
    14,818

    Default

    follow the bleeding procedure, do the aux fans come on when it is hot? Should at least come on when the AC is on.
    95 E34 530I V2.37
    ===========
    Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.

    John F. Kennedy

  5. #5
    Join Date
    May 2006
    Location
    Romania
    Posts
    7

    Default

    I have the symtom before my change(so first I change my thermosta, then water pomp, then cleaned raditor but nothing).
    The temperature gauge will get in red zone in idle when stoped. When I run at speed >30-40km/h The temperature gauge goes and stay to the midle.

  6. #6
    Join Date
    May 2006
    Location
    Romania
    Posts
    7

    Default

    I have no AC on my car.

  7. #7
    Join Date
    May 2006
    Location
    Antwerp, Belgium
    Posts
    552

    Default

    Quote Originally Posted by kosty99pjd
    I have the symtom before my change(so first I change my thermosta, then water pomp, then cleaned raditor but nothing).
    The temperature gauge will get in red zone in idle when stoped. When I run at speed >30-40km/h The temperature gauge goes and stay to the midle.
    Do a quick search on this forum and you'll find some threads about similar cases + some very handy diagnostic write-ups on the cooling system and the fan clutch. Once you can eliminate some possible causes and narrow things down the fix is easy.

  8. #8
    Join Date
    May 2006
    Location
    Perth Western Australia
    Posts
    438

    Default

    If it heats up at idle but cools down once your moving your fan clutch is buggered and needs to be replaced.
    BMW parts professional

    Previous rides:
    BMW
    E12 M535i (go the dogleg!)
    E28 M535i (MMM M88!)
    E34 535i M

    MAZDA:
    RX7 S-IV T04 (440 hp ATW)
    RX7 S-I 13b bridge port
    RX4 13b peripheral port

  9. #9
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    811

    Default

    Quote Originally Posted by kosty99pjd
    I have the symtom before my change(so first I change my thermosta, then water pomp, then cleaned raditor but nothing).
    The temperature gauge will get in red zone in idle when stoped. When I run at speed >30-40km/h The temperature gauge goes and stay to the midle.
    This is classic symptom of a bad fan clutch.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    4,365

    Default

    Quote Originally Posted by kosty99pjd
    I have no AC on my car.
    But the fan is still there; is it working when the car heats up? If unsure test it...

    Join the Aussie
    540i LE yahoo forum

    08/88 535i e34 M30+miller MAF, 'stiens, tints & teeth!

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. So, does everyone headgasket look like that?
    By infinity5 in forum 5 Series BMW
    Replies: 1
    Last Post: 05-01-2005, 02:02 AM
  2. Headgasket soon to RIP
    By GaryE in forum 5 Series BMW
    Replies: 9
    Last Post: 04-04-2005, 08:00 PM
  3. Possible Headgasket problem; need help!
    By Al Gray in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 16
    Last Post: 04-03-2004, 11:50 PM
  4. Possible Headgasket problem; need help!
    By Al Gray in forum 5 Series BMW
    Replies: 16
    Last Post: 04-03-2004, 11:50 PM
  5. Is this my headgasket?
    By kick7ca in forum 5 Series BMW
    Replies: 5
    Last Post: 03-31-2004, 01:28 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •