Results 1 to 7 of 7

Thread: Temperature gauge sticks at start-up

  1. #1
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Seattle, Wa
    Posts
    290

    Default Temperature gauge sticks at start-up

    No real big deal (yet) but at start up the temp gauge doesn't move for a couple of minutes and then jumps usually to some point in the blue and then goes up normally to operating temp. How do I un-stick the gauge at start? Or just live with it.

    TIA

    Jim

  2. #2
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Seattle, Wa
    Posts
    290

    Default

    Bump

  3. #3
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Honolulu
    Posts
    3,105

    Default Are you sure it's sticking?

    It may just be that as the thermostat goes from closed to open, it lets a rush of hot coolant past the sender and the guage moves.

    Mine kind of hangs out in the blue then as the car warms up, it quickly moves to 12 o'clock.


    Vee ave vays of dealing vid your kind...........

  4. #4
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    So.Calif ( L.A. Beach Area)
    Posts
    499

    Default

    mine takes a mile ( at 25 mph residential area) before it starts to register into the blue

  5. #5
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Seattle, Wa
    Posts
    290

    Default

    Quote Originally Posted by Blitzkrieg Bob
    It may just be that as the thermostat goes from closed to open, it lets a rush of hot coolant past the sender and the guage moves.

    Mine kind of hangs out in the blue then as the car warms up, it quickly moves to 12 o'clock.
    It shows no change at all and then suddenly jumps usually somewhere in the upper blue range. I have not had the car all that long (first BMW) but I'm certain it did not do this in the beginning.

    Go figure...

  6. #6
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Honolulu
    Posts
    3,105

    Default I'll watch mine

    tomorrow on the way to work, and see how quickly it moves.


    Vee ave vays of dealing vid your kind...........

  7. #7
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Honolulu
    Posts
    3,105

    Default okay

    started out this morning, set the timer on the OBC.

    and started watching the rise of the guage.

    it took a total of @ 4 minutes to reach operating temp.

    first few seconds the needle just lifted of the white line, then moved up slow to the blue and as it climbed to 12 O'clock it moved faster.

    Not jerky or anythtnig like that.

    Try watching the needle when you turn the car off, it should drop smoothly, then turn the car back on and see how it rises back up.

    If it moves smoothly then the guage may not be the cause.


    Vee ave vays of dealing vid your kind...........

Similar Threads

  1. Digital Temperature gauge
    By allerston in forum 5 Series BMW
    Replies: 5
    Last Post: 09-29-2009, 06:41 PM
  2. Temperature gauge not reading right
    By Eagle in forum 5 Series BMW
    Replies: 4
    Last Post: 03-14-2008, 07:32 AM
  3. Replies: 9
    Last Post: 03-04-2007, 09:58 AM
  4. Odd behavior from temperature gauge
    By Guapo in forum 5 Series BMW
    Replies: 9
    Last Post: 12-25-2005, 03:49 PM
  5. Temperature gauge not working
    By franks in forum 5 Series BMW
    Replies: 8
    Last Post: 04-27-2005, 01:55 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •